Loading...

Tudtad-e? Érdekességek az ezerjó szőlőfajtáról

  1. Akár egy üde virágcsokor
    Az ezerjó szőlőből készült bor általábanegészen világos, zöldes árnyalatú. Enyhén illatos, illatában felfedezhetünk akácvirágot, almát, fehér szirmú virágokat, sőt trópusi gyümölcsöket is. Jó savtartalmú – ezért is annyira üde, könnyed és frissítő. Tiszta, gyümölcsös zamata miatt önmagában is élvezetes, de ételek mellé is jólesik.  
  1. Itthon is ritkaság
    2020-ban mindössze 399 hektár ezerjó ültetvény volt Magyarországon. Összehasonlításképpen: több mint 5-ször ennyi a chardonnay, majdnem 6-szor ennyi az Irsai Olivér és több mint 10-szer ennyi a cserszegi fűszeres.  
  1. Ne hagyd, hogy dinoszaurusz legyen!
    Még mindig a méretről: alig több mint egy évtizeddel ezelőtt még négyszer ennyi ezerjó szőlő virult, de sok szőlősgazda más, divatosabb fajtákat telepített helyette. Kóstold meg az ezerjót, ne hagyd, hogy ez az izgalmas fajta a többi kihalt szőlőfajta sorsára jusson! 
  1. Teljesen a miénk!
    Míg a népszerű chardonnay francia eredetű szőlőfajta, addig az ezerjó egész biztosan Magyarországról származik, egész pontosan a Móri borvidékről. Ma a Kunsági borvidéken találunk nagyobb mennyiséget (282 hektár), de akad egy kicsi Neszmélyben is (32,5), és egész kis területeken néhány más borvidéken is.  
  1. Tausent Güte– ahogy az osztrák módja
    Bár magyar fajta, azért a szomszédban is megtalálható, ahol szintén ezerjónak hívják, csak természetesen németül. 
  1. Sokszínű ezerjó
    Az ezerjó szőlőfajta igazi kincs: készülhet acéltartályban, de a hordós érlelés is jól áll neki, ilyenkor hosszabban eltartató, komplexebb bort ad. Kóstolhatsz ősi módon, amforában érlelt ezerjót is, igazi különlegesség. A legtöbb ezerjó bor száraz, de természetes édesbor is készíthető belőle. És pezsgő? Igen, az is! Magas savtartalma miatt ideális pezsgő-alapanyag! 
  1. Szülőnek is kiváló
    A szőlészetnek is megvannak a maga genetikusai, akik a legjobb tulajdonságokat keresik, hogy segítsenek még jobb utódok megszületésében. Az ezerjó annyira kiváló, hogy több szőlőfajta keresztezéséhez is őt választották a tudósok. Zengő, zeusz, zenit, generosa – ezekben a szőlőfajtákban az a közös, hogy egyik szülőjük az ezerjó. 

Made with love by Nemos Creative